Landskabet
Området omkring Norsminde Fjord er formet af afsmeltede dødismasser i slutningen af sidste istid, for omkring 11.500 år siden. Afsmeltningen har skabt det smukt kuperede terræn nord for fjorden, og ligesådan området syd for den nu afvandede del af fjorden. Selve den lavvandede fjord ligger i en tunneldal fra samme istid.
Hele området, med gode udsigtspunkter, fremstår som et indtagende og meget varieret landskab. Dele af de tilstødende landarealer sydøst for den nordlige del af fjorden og Norsminde Kro er fredet for at sikre den smukke udsigt over fjorden fra landevejen mod Norsminde fra syd.
Kulturhistorie
Der har boet mennesker ved Norsminde Fjord i mere end 8.000 år. I tidlige perioder omkring 6.000 – 4.000 f.Kr. tog stenalderfolket sommerophold ved Norsminde, sandsynligvis på grund af de gode fiskemuligheder. En præcis datering af skiftet fra fisker- til bondekultur i 3.950 f.Kr. er gjort i Norsminde. Den nye kultur, hvor menneskene var fastboende, kaldes Tragtbægerkultur eller ældste bonde-stenalder.
Norsminde Fjords udmunding i Kattegat, mellem Ajstrup Strand og Kysing Næs, udgør en naturhavn, som siden Middelalderen har været ladeplads for strækningen mellem Århus og Horsens Fjord. Da Hov Havn længere sydpå blev udgravet i 1830’erne, mistede Norsminde Havn sin betydning.
I Norsminde by, lidt syd for slusen, findes resterne af Kysing Kirke fra 1200-tallet, og lige ved den idylliske lystbådehavn ligger den gamle Norsminde Kro. Kroens ældste bygning er fra 1693.
Landbrug
Gennem historien har landbruget haft gode vilkår i området, betinget af frugtbare jorde, som giver gode udbytter. Det har også betydet, at landbrugsarealet udgør godt 70 % af oplandsarealet, hvilket er mere end gennemsnittet for Danmark. Dyrkningsjorden er typisk lerjord, og dræning er derfor helt afgørende for mulighederne for at dyrke jorden.
Link om dræning: https://www.landbrugsinfo.dk/Planteavl/Draening/Sider/Startside.aspx